Online yemek siparişi hayatımıza 2000’li yılların başında girdi. İlk başlarda adslin yoğun olmadığı zamanlarda çok fazla ilgi görmese de daha sonra internet ve eticaretin gelişimiyle sistem de gelişti.
Öncelikle sistem nasıl çalışıyor onu anlatalım: Yemek siparişi vermek istiyorsunuz ve yemeksepeti yada benzeri sitelere giriyorsunuz semtinize gönderim yapan restoanlar sıralanıyor buradan birini seçip siparişi veriyorsunuz siparişte 45 dakika içerisinde geliyor. Bu kadar basit!Bu kadar basit değil arka tarafta vermiş olduğunuz sipariş online olarak restorana iletilir restoran siparişi 45 dakikada götürür(eğer işler yoğun değilse, paketçi rahatsızlanmamışsa, trafik yoksa, sadece sizin siparişinizi değil 4-5 siparişle restorandan çıkmamış ise). Kapıda ödersiniz( online ödememişseniz). bir ay sonra yemeksepeti restorandan tüm siparişlerin total değerinden belli bir yüzde oran alır(%10)
WEB SAYFASI
Sistemin arkasında çalışan sistem bu kadar basit değil. yüzbinlerce kod çalışan bir web sayfasından veriyorsunuz; açılış kapanış saatlerinden tutun pizzanızın ince hamur olmasına kadar, lahmacunun acılı olmasından porsiyonlara kadar yüzbinlerce kod. Öncelikle bilmeniz gereken bu işe girecek girişimcilere duyurulur” bu siteyi her web tasarımcının yapması” imkansız.
OPERASYON
Yemeksepeti 3 ayaklı bir operasyona sahip, restoran, müşteri, ve web sayfası. O ilde paket servisi yapan bir çok restoranla anlaşmanız gerekiyor. Müşteri o semte girdiği zaman bir çok restorandan seçme şansı olmalı. Müşteri; aç insanı bekletmek isteklerini yerine getirmek gerçekten çok zor.Hepimiz açken daha gergin stresli oluruz. Yemek sipariş süresi 45 dakikayı geçtiğinde(çokça karşılaşılan durum) iyi bir müşteri hizmetleriyle restoran yaptırımlarıyla bunu çözmek gerekiyor. Canlı detsek ve müşteri hizmetleri olmazsa olmazı bu işin. Ve veb sayfası sürekli olarak enflasyon nedeniyle restoranların menüleri güncelleniyor. Her restoran fiyatlarını güncellerken siz bilgi vermesi gerekiyor vermezse eski fiyattan gönderilen ve yeni fiyattan talep edilen her sipariş başını ağrıtabilir.
Şimdi Yemeksepetine Rakip Olunur Mu Onu Anlatalım
Yemeksepeti Türkiyedeki ilk ve en büyük online yemek siparişi sitesi. Böyle bir şirketle başa çıkmak için web sayfası yapmak ve restoranla bağlamak yetmez. Daha özel stratejilerle harekete geçmek gerekir.
YAPILAN HATALAR
1)Girişimcilerin en büyük hatalarından biri en büyük olalım her ilde olalım ve kurumsallaşalım. Kar etmeyen operasyon olarak sizi yoracak bir ilde olmanız sizin için bir anlam asla ifade etmez.Çünkü hizmet vereceğiniz her il sizin için operasyon maliyeti olan bir kalem.ve bir kere restoranlara sisteme kattık bu iş bitti değil, bu ile özel yapacağınız reklam yeni stratejiler yeni bir ekip sizi epey yoracaktır.
2) Markalarla anlaşmak için beklemek. Yemek sepetinin en büyük gücü zincir restoranlardan gelmektedir.Yemeksepeti çok güçlü networke sahip ortaklarıyla sayfasını açmıştır. Olay sadece para değil, yani dolayısıyla yemeksepeti çok cüzzi (100 bin dolar) paralarla işe girmiş olsa da sıfırdan başlamamıştır. Dominos, Pizza Hut, Kfc, Mc donalds gibi güçlü zincir restoranlarla başlamak bu işin olmazsa olmazı. Çünkü bu restoranlar marketteki ekmek gibidir. Ekmekten çok fazla para kazanmazsın(komisyonları düşük olabilir) fakat coladan peynirden yağdan kazanırsın aynı şey sayfan için de geçerli diğer restoranlardan yapacağı alışveriş sana para kazandırır. Bir gün mc donalds tan sipariş veren müşteri diğer gün kebapçıdan sipariş verir ama mc donalds yoksa alternatif olma şansın yok!
YEMEK SEPETİNE RAKİP OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
- Zincir restoranlar için hemen harekete geçilmeli hepsi olumsuz dönse de bütün ağlarını kullanmanız karar verecek kişiye ulaşmanız gerekir.
- Hizmet vereceğiniz ili çok iyi seçmek.Yemek sepetinin gelişmeye ihtiyacı olan şehirler ilgi alanınıza girmeli(Konya, İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri)
- Restoran sayısı aynı semtte yemeksepetinden daha az olmamalı. Restoranı sistemi katmak işin en kolay taraflarından çünkü kazan kazan herkesin işine yarar.
- Doğru stratejiler geliştirmelisiniz. Daha niş alanlar çıkış noktanız olabilir. Bizim çıkış noktamız üniversitelerdi(Adreseyemek.Com ilk kampusum kısmını aktifleştiren yemek sipariş sitesiydi)
- Rakibin boş bıraktığı alanlara ilgi göstermelisiniz(Şirketler, catering, vs…)
- Rakibin hizmette eksik olduğu alanları doldurmalısınız( adreseyemek.com ilk 24 saat yemek siparişi verilebilen e ticaret sitesiydi) 24 saat gibi yeni hizmetlere odaklanmalısınız
- Aynı restoran varken niye sizden vermeli bunun cevabını vermelisiniz. Menü mühendisliği yapmalı sayfanıza özel menüleri restoran sahipleriyle oluşturmalısınız(İlk restoranlara özel menü mühendisliği yapan şirket Adreeyemek.Com’du)
- SEO.Pazardan pay almak istiyorsanız seoya önem vermeniz gerekir. Elbette zaman gerek bir süreç google’ın indekslemesi ve en ön sırada sizi çıkarması fakat bunu yapmanız için çok iyi kurgulanmış arama motoru optimizsayonlarına ihtiyacınız olacak. Restoran ismi, yemek siparişi, online yemek siparişi kelimelerinde siz birinci sırada olmalısınız(Adreseyemek.Com 5 yıl sonra kurulmasına rağmen tüm kelimelerde birinci sıradaydı)
- Müşteri hizmetlerini sağlayamamak, sayfayı yaptım restoranları bağladım bu bana yeter diyemezsiz. 24 saat boyunca çalışacak müşteri hizmetlerine yani istihdama ihtiyacınız olacak. Daha önce de belirttiğim gibi sizi gecenin bir vakti alkol almış biri de arayacak 30 dakika bile dolmadığı halde 1 saattir yemeğim gelmedi diyen bir müşteri de.
- Reklam stratejileri; paramız yok nasıl reklam yapalımdan ziyade niş alanlara reklam vermek her zaman kazandıracaktır.Online işin reklamı offline yapmak için ilk adımda bütçeniz olmayacaktır zaten yapılmaması da gerekir.Küçük bütçelerle online reklam yapmanız gerekmektedir. Bu hemen hürriyet.com.tr ye verelim demek anlamına gelmemektedir.
- 4 p yi unutmayın price(fiyat)=menü mühendisliği, set menüler, promotion(promosyon)_sadakatle ilgili kampanyalar, place(yer)=googleda nerde kaçıncı sırada olduğunuz, product(ürün)= restoranlarınız…
YEMEKSEPETİNİN HALA YAPAMADIKLARI
- Yemeksepeti hala bana ne yemek istediğimle ilgili yardımcı olamıyor. Akıllı bir yemek öneren sistemi hala yok(Adreseyemek.com en sürümünde bunu gerçekleştirmişti)
- Yemeksepetinin sürekli aynı restorandan verdiğim sayfasında benim özelleştirebileceğim yemek kategorileri hala yok(Adreseyemek.Com) yapmıştı
- Yemeksepeti hala yemek kartlarıyla ilgili sayfasında online ödeme yok
- Yemeksepetinin hala bir sosyal sorumluluk projesi yok.
- Yemeksepetinin başka birine yemek ısmarla gibi bir modülü hala yok
- Yemeksepetinin catering hizmeti hala yok
Düşünülürse muhtemelen bu maddeler çoğalacaktır.
Asıl bütçeye gelelim. 589 milyon dolara satılan ve şimdiki değer milyar dolarlarla ifade edilen bir siteyle ne kadar bütçeyle güreşe girilir.Kilit sorulardan biri bu.
Biz adreseyemek.com da harçlıklarımız, öğrenim kredilerimiz, ve sattığımız telefonlarla 2005 yılında sadece 10 bin tl ile bu işe girmiştik öğrenciydik.Şimdiki rakam yukarıda anlattığım maddeleri tek tek bütçelendirerek olmalıdır.
Neden adreseyemekte devam edemedik sorusuna da bir kaç tane cevabım var 3 arkadaşımla açtığımız bu site 5 yıl boyunca yemeksepetinin rakibi olmuştu arkadaşlarım ailevi nedenlerle şehir dışında olmak ve bırakmak istediler. Ayrıca zincir restoran yemeksepeti dayanışmasını kıramadık(en son burger kingle anlaşmıştık)Olmazsa olmaz zincir restoranlara 5 yıllık pazarlama planlarımızdan, sözleşmedeki komisyon oranını boş bırakıp kendi isteklerini yazmalarını istememize, kapılarında nerdeyse randevu almak için yatmamıza rağmen başaramadık.
İŞİN ÖZETİ: Aynı işi yapsanızda küçük nüanslarla yemeksepetine rakip olabilirsiniz.